Kalifiye eleman ve yeni istihdam

06.03.2025 - Perşembe 13:24

‘5 yılda 500 istihdam’ projesi ile hem yeni istihdam olanağı sağlanacak, hem de büyük ihtiyaç duyulan kalifiye ara eleman için insan kaynağı yaratılacak.

6 aylık eğitim… KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, ‘5 yılda 500 istihdam’ projesinde 18 yaş üstü insanlara 5 alanda iş başı eğitim modeli ve devlet desteğiyle 100 kişiyi 6 ayda yetiştirmeyi hedefliyoruz.” dedi. 1 yıldır proje üzerinde çalıştıklarını kaydeden Tulga, 2 hafta içerisinde başvuruları alabileceklerini açıkladı.

“Önemli bir hamle”… Gençlerin meslek yerine üniversitelere yönlendirildiğinden şikayet eden Tulga, bu nedenle ülkede kalifiye ara eleman eksikliğinin yaşandığını belirtti. Projeyi ara eleman eksikliğinin kapatılmasına yönelik bir ‘hamle’ olarak nitelendiren Tulga, yeni istihdam olanağının yaratılacağını vurguladı.

Emine Gül ÖZER

Ülke genelinde çok ciddi ara eleman açıklığı yaşanıyor. Gençleri sürekli olarak üniversite okumaya iten sistem nedeniyle ara eleman eksikliği her sektörde kendini hissettiriyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yetişkinlere yönelik olarak her yıl 100 kişi olmak kaydıyla 5 yılda 500 kişiyi ilgili alanlarda yetiştirip, meslek edindirerek, hem yeni bir istihdam olanağı sağlamak hem de ihtiyaç duyulan ara eleman ihtiyacını karşılayacak bir projeyi hayata geçiriyor.

Mesleki Teknik Öğretim Dairesi ile birlikte hareket edilen projenin en önemli paydaşı Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası. KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, projenin detaylarına yönelik KIBRIS muhabirinin sorularını yanıtladı. İstihdam ve ara eleman sorununa değinen Tulga, proje sayesinde hayata geçecek işbaşı eğitim modeliyle eksiklerin giderileceğini kaydetti.

‘5 Yılda 500 İstihdam Proje’sinin 18 yaş üstü insanlara yönelik olduğunu belirten Tulga, “5 alanda iş başı eğitim modeliyle, aynı zamanda devlet desteğiyle, İstihdam Destek Merkezi (İDM) fonundan yapılacak katkılarla 100 kişiyi, 6 ayda yetiştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

1 yıldır bu projenin üstünde çalıştıklarını kaydeden Tulga, projenin yaklaşık 1-2 hafta içerisinde tamamlanacağına dikkat çekti.

5 iş dalı hangisi?

Hürrem Tulga, Eğitim Bakanlığı’nın üstünde durduğu 5 iş dalına dikkat çekti, alanlarla ilgili bilgi verdi.

Tulga, “şimdilik metal, mobilya, turizm, klima ve tesisat alanında eğitim verilmesi öngörülüyor. Tam şekli henüz oluşmadı, imzalar henüz atılmadı, bazı iş kolları değişebilir.” dedi. Tam netleştikten sonra artık müracaatların alınmaya başlayacağını, kişilerin ilgili iş yerlerine istihdam edileceğini ve aynı zamanda bu insanların ilgili iş kollarında okula gelip eğitimlerini alacağını aktaran Tulga, “Bu çerçevede de bu insanlar devlet desteği alacaklar ve kendilerine hem sigorta hem de maaş desteği sağlanacak. Derslere katılan kişi, haftada bir veya iki gün de iş yerinde fiilen çalışıp üretecek, aynı zamanda okula gelip eğitimini de alacak. Bu modeli biz hızlandırılmış bir şekilde ve devlet desteğiyle yürütmüş olacağız.” ifadelerini kullandı.

“İnsanlarımız mesleğe yönelmiyor”

Ülkenin kanayan yarası haline gelen ve pek çok sektörün sıkıntıya girmesine sebebiyet veren kalifiye eleman eksikliğine değinen Tulga, bu projeyle birlikte kalifiye eleman eksikliğinin yine de kapanmayacak durumda olduğuna dikkat çekerek, “Bu bir adımdır, hamledir ama ara eleman eksikliği o kadar fazla ki, o açık bu uygulamayla kapanmaz. Neden çok büyük dersek; çağ nüfusu 4 bin civarında. Mesleki eğitime katılanlar ise 300-400 kişi civarında. Çünkü artık gençler mesleki eğitime yönelmek yerine üniversiteye gitmeyi tercih ediyor. Herkes devlet memuru olmak istiyor.” diyerek sistemin nerede tıkandığını net bir şekilde ortaya koydu.

Ülkedeki üniversite sayısındaki yoğunluktan şikayet eden Genel Koordinatör, bu bağlamda eğitimin yeniden yapılandırılması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

“Üniversitelerin bu noktada kriter değiştirmesi gerekiyor, bir diğer nokta da çocukların mesleki eğitime yönlendirilmesi lazım. Ülkemizde devlet memurluğu tercih ediliyor ama ortaya çıktı ki ülkenin kalifiye elemana ihtiyacı var ve bu ihtiyacın giderilmesi için eğitimin yeniden yapılandırılması lazımdır.”

“Gençleri teşvikle yönlendirmek gerek”

Ülkede var olan iki çıraklık okulundaki öğrenciler için Çalışma Bakanlığının harçlık uygulamasını hayata geçirmeye hazırlandığını anlatan Tulga, bu uygulamanın oldukça önemli olduğunu söyledi. Tulga, “güzellik alanında berber, kuaför, tırnak alanında çok büyük bir yoğunlaşma var ve ihtiyacın çok üzerinde iş yeri ve çalışan var. Bu yoğunlaşma işsizliğe bile sebebiyet verebiliyor. O nedenle bir teşvikle insanımızı, gençlerimizi yönlendirmek lazımdı.” dedi.

İhtiyaç olan, açığı olan alanlarda teşvik ve destek verilmesinin önemine değinen Hürrem Tulga, “Biz bunun üstünde çok duruyoruz ve bu noktada talepkâr olduk. Çocuk kolay bir yatırım gördüğü için berber olmak istiyor. Ama çok sayıda berber olduğunda, o zaman işsizlik doğuyor. Oysa ki ihtiyaç duyduğumuz diğer mesleklere de gençleri çekebilmek açısından teşvik uygulamak şart.” şeklinde konuştu.

Tulga, bu projenin üzerinde 1 senedir çalıştıklarını ve artık son noktaya gelindiğini kaydederek şunları söyledi:

“Birkaç hafta içinde artık projeyi tamamlayacağız. Önce duyuracağız, sonra kabullere başlayacağız. En önemli nokta başvuruların alınması, ilgili işletmelere yerleştirilmeleri ve sigorta işlemlerinin yapılması gibi önemli noktalar var. Eğitim programları bu noktada zaten hazır. Bu çalışmalar önemli, hem farkındalığı arttırmak hem de mesleki eğitim yasamızın gereği olarak da mutlaka iş tanımının yapılması ve çalışan tüm insanların belgelendirilmesi gerekiyor. Bu programlar belgelendirme hızımızı da arttıracak. Bu zamana kadar yaptığımız çalışmalarla 5 bin kadar belgeli ustamız var bütün mesleki alanlar için. Bu tür çalışmalarla bu sayı da artacak, kimin ne yaptığı da ortaya çıkacak. Artık özel sektörle çalışıyorum demek de yeterli değil, bunları ortaya çıkartmak ve belgelendirmek için de bu projeler çok önemli.”

YORUM YAZ
Kare Hareketli Banner
Reklam Verebilirsiniz